Taunita

Taunita elite/sport/preferent

Manno x Kaunita ster V. Renovo x Aunita keur/pref V. Renovo

Geboortedatum: 04-06-2000

Sportprestaties: ereklasse tuigpaarden

Het succes van Taunita begon in 2003. Het was in eerste instantie niet de bedoeling om Taunita in tuig uit te laten brengen. Ze stond bij Henk Hammers op stal om keuringsklaar gemaakt te worden, daar kwam bij dat het nogal een eigenzinnige merrie was, en niet iedereen welkom was in haar stal.. Met Henk gooide Taunita het op een akkoordje en hij behaalde veel successen met Taunita.

Taunita komt uit de ‘dubbele Renovo’ Kaunita. In 2003 werd ze kampioen van de C.K. Gelderland bij de driejarige stermerries waar ze tevens werd gehuldigd als algemeen dagkampioen. Dit herhaalde ze in 2004, 2005, 2006 en 2007.Ook was ze in 2003 op de tuigpaardendag in Ermelo Kampioen van Nederland aan de hand bij de driejarige stermerries. Aan het einde van dat jaar legde ze met Henk Hammers een succesvolle IBOP-proef af, zodat ze in 2004 voorgesteld mocht worden bij de keur- en elite merries. Daar werd ze wederom kampioen van Nederland. Ook in 2005 was diezelfde titel voor Taunita en tevens werd ze op de tuigpaardendag kampioen bij de 5-jarige merries in tuig.

In 2006 kreeg ze een hengstveulen van Larix; Briljant W. In 2007 ging haar successtory verder. In Balkbrug werd ze 1e bij de Fokmerries en won ze de Young Riders rubriek. Tijdens de C.K. in Ermelo werd ze kampioen van de regio TP-Oost, en tijdens de Fokdag in Nijkerk werd ze voor de vierde maal Gelders Kampioen in tuig (dit laatste behaalde ze ook al in 2003,2004 en 2005). Op de tuigpaardendag won ze de rubriek 7-jarige merries en werd ze 3e in de Finale der Nationale. Tijdens de UPD wisten Taunita en Henk reserve kampioen te worden achter Udalburga. In 2008 was ze geen fokmerrie meer. Daarom werd ze voornamelijk door Henk uitgebracht in de limiet en door Hanneke in de Young Riders rubrieken. In het kampioenschap Young Riders wist ze uiteindelijk 2e te worden achter Stuurboord waar ze in 2009 een veulen van zou krijgen. Nadat ze in april van dit jaar haar veulen van Stuurboord kreeg, begon ze haar seizoen midden juli in Beilen. Twee weken later wist ze in Norg al reservekampioen fokmerries te worden, terwijl ze de zaterdag ervoor kampioen fokmerries Tuigpaard Oost was geworden. Daarna volgde het Gelders kampioenschap fokmerries in Nijkerk en als kroon op alle prestaties versloegen Henk en Taunita op de Tuigpaardendag alles en iedereen en werd Taunita Topsportmerrie van het jaar! Daarnaast liep ze ook mee in het winnende competitie vierspan van Henk Hammers, waarvoor ze in Groningen gehuldigd werden. Naast de fokmerrierubrieken werd ze uitgebracht in de grote limiet en in de Young Riders waar ze ook steeds weer in de kopgroep wist te eindigen. Kortom een fantastisch seizoen!

Vervolgens kreeg Taunita in maart 2010 een veulen. Daarna ging ze weer in training en begon ze haar seizoen in De Wijk. Een maand later won ze met Hanneke De Goude Zweep in het damesnummer, ook won ze weer het fokmerrie kampioenschap van de regio Tuigpaard Oost en werd ze kampioen van Gelderland fokmerries met Henk. In augustus wist ze met Henk wederom topsportmerrie van het jaar te worden! Ook won ze dit jaar het kampioenschap van Nederland Young Riders en de Young Riders competitie met Hanneke. wederom een succesvol jaar dus. In 2011 werd Taunita uitgebracht in de ereklasse en in 2012 nam ze waardig afscheid van de sport op de Tuigpaardendag in Ermelo.