Heliotroop

Heliotroop VDM, GGK KWPN

Colonist x Wunita ster/prok/pref V. Reflex M x Ounita ster/prok V. Cambridge Cole

Geboortedatum: 24-04-2012

Sportprestaties: Ereklasse tuigpaarden

Heliotroop VDM werd eind 2015 tweede in de nieuwelingenklasse op de EPD. Begin 2016 werd hij voorgesteld op de hengstenkeuring in Ermelo. Daar werd hij aangewezen voor de tweede bezichtiging in Den Bosch en uiteindelijk resulteerde dat in een aanwijzing voor het verrichtingsonderzoek. Daar veranderde ook zijn naam van Highlight W in Heliotroop VDM. Zijn 50-dagen test op het KWPN-centrum in Ermelo heeft hij succesvol afgesloten en hij is daarmee ingeschreven in het stamboek! In datzelfde jaar werd Heliotroop tweede in de nieuwelingencompetitie met Henk Hammers.

2017 begon Heliotroop met een derde plaats in de Oregon Trofee. Daarnaast werd hij dat jaar succesvol uitgebracht in de kleine limiet waar hij altijd in de kopgroep zat.
In 2018 werd geprobeerd om de hengst naast een merrie (zijn halfzus Funita) in het span te zetten. Dat bleek een gouden zet. Bijna alle wedstrijden behaalden ze oranje en ze wonnen dan ook de tweespancompetitie. Heliotroop werd in dat jaar ook tweede in het kampioenschap voor 6/7 jarigen. Daarnaast was hij een vaste kracht in de meerspanrubrieken.

In 2019 was hij succesvol in de grote limiet en werd hij tweede in de Manno Trofee met Henk Hammers. Ook werd hij uitgebracht in de damesklasse en dat resulteerde in 2019 in Nederlands kampioenschap damesklasse met Hanneke van Wessel!

Eind 2020 werd Heliotroop aangekocht door Harko en Grietje Naber. In 2021 kwam Heliotroop weer op de baan. Henk Hammers bracht hem succesvol uit in de ereklasse en eigenaresse Grietjes Naber deed dat in de damesklasse. Ook kwam de hengst weer in actie in het span, samen met zijn halfzus Funita. Dat resulteerde in de Nationale titel in het tweespan met Henk Hammers aan de leidsels.

VERRICHTINGSRAPPORTAGE
Exterieur:
Heliotroop VDM staat goed in het rechthoeksmodel. Het hoofd is aansprekend. De nek zou iets fijner uitgesneden kunnen zijn. De hals is voldoende lang met een goede bespiering en deze staat er goed op. De schoft is goed ontwikkeld en loopt lang door in de rug. De schouder is schuin gelegen en goed van lengte. De rug is goed van ligging en bespiering. De lendenen zijn goed gespierd en goed aangesloten. De croupe is hellend en voldoende van lengte. Het voorbeen is goed gesteld. Het achterbeen is licht gebogen. De kootstand is correct. De hoeven zijn goed van vorm en ontwikkeling. Het fundament is hard.

Afstamming:
Heliotroop VDM is afkomstig uit de eerste van twee jaargangen die de in Amerika succesvolle Colonist in Nederland bracht. Heliotroop VDM heeft op vierjarige leeftijd al winstpunten achter zijn naam staan. Zijn moeder Wunita kreeg meerdere dochters van Manno, waaronder de stermerrie Cunita en de elite IBOP-merries Enita en Funita. De veelwinnende Funita heeft meer dan 50 winstpunten op haar naam en was in 2014 NMK-kampioene bij de keur-en elitemerries. Een van de bekende dochters van Reflex M is de NMK-merrie Veldroos, die een IBOP van maar liefst 90 punten liep. Uit de moederlijn van Heliotroop VDM – de bekende Fanitalijn – zijn al een veelvoud aan keurings- en concourspaarden gekomen. Overgrootmoeder Unita bracht onder andere de Nederlands Kampioen Fokmerries Aunita (v.Renovo) en ze staat aan de basis van oud-Tuigpaard van het Jaar en meervoudig Kampioen Enkelspannen Sunlight (v.Manno). Ook de meervoudig Topsportmerrie van het Jaar en meervoudig NMK-kampioeneTaunita (v.Manno) heeft haar oorsprong in deze lijn.

Onderzoekrapport:
Heliotroop VDM is een eerlijke en betrouwbare hengst die wat snel gespannen raakt. De hengst heeft zeer veel bereidheid om te werken en laat zich goed rijden. De stap is krachtig maar zou ruimer mogen. Voor de showwagen zet de hengst de hals er ruimvoldoende tot goed op. In het front zou hij nog meer terug moeten komen. De hengst heeft een goed lichaamsgebruik. Heliotroop VDM heeft veel knieactie en zet het voorbeen ruim weg. Het achterbeen wordt goed tot zeer goed gebogen en goed tot zeer goed ondergebracht. De draf heeft veel zweefmoment. Heliotroop VDM heeft veel tot zeer veel looplust. De hengst heeft veel aanleg als tuigpaard en geeft zijn rijder een zeer goed gevoel. Tijdens het verrichtingsonderzoek heeft de hengst een constante verrichting laten zien.

VERRICHTINGCIJFERS
Front 7,5
Houding 8
Zweefmoment 8
Actie voorbeen 8
Gebruik achterbeen 8,5
Looplust 8,5
Algemeen beeld als tuigpaard 8

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.

Fok/aanparingsadvies:
De hengst kan een sterk achterbeengebruik doorgeven. Merries dienen bij voorkeur te beschikken over veel front.

Moederrapport:
Rapport van de bezichtiging in 2016 van de moeder: Wunita STB ster preferent PROK Wunita is een voldoende ontwikkelde, tuigtypisch gebouwde merrie. Het hoofd is sprekend. De nek is goed van vorm maar zou iets langer mogen. De hals is goed van lengte en vorm en staat er goed op. De schoft is goed ontwikkeld. De schouder is goed van lengte en voldoende van ligging. De rug is licht gezonken. De lendenen zijn goed van vorm, goed aangesloten en goed bespierd. De croupe is voldoende van lengte en goed van ligging. Het voorbeen is correct gesteld maar zou iets langer mogen. Het achterbeen is goed gesteld. De kootstand is goed. De hoeven zijn normaal ontwikkeld. Het fundament is goed ontwikkeld en heeft veel kwaliteit. De stap is krachtig en ruim. In draf maakt de merrie voldoende front met een goede oprichting, het voorbeen heeft veel actie maar zou nog wat ruimer weggezet mogen worden. Er is sprake van een sterk achterbeengebruik.

Stokmaat: 1.63m / kleur: vos
Fokwaarde exterieur: 104 / beweging: 107 / algemene indruk: 106 (46% betrouwbaarheid) (2016). Fokwaarde sport: 130 (VW – 33% betrouwbaarheid)