Fokker van het jaar 2004

Fokker van het Jaar type tuigpaard: Joop van Wessel

De Fokker van het Jaar 2004 heeft kans gezien om de prima merrielijn, die hij samen met wijlen zijn vader Henk heeft opgezet, met een moderne visie door te ontwikkelen naar een uitermate succesvolle. Aan de basis van de fokkerij staat stammoeder Fanita, een keur preferente dochter van Agio. Met deze merrie werd zowel een tuigpaardenlijn als een rijpaardenlijn opgezet. Overigens werden in de fokrichting rijpaard met deze merrielijn ook al fraaie fokkerssuccessen behaald.

Vader en zoon van Wessel zagen al vroeg in dat de haflbloed-hackney Renovo (v.Cambridge Cole) het in zich had om zich tot topvererver te ontwikkelen en er werd dan ook meteen gebruik van gemaakt. Dat bracht midden jaren 80 al het eerste grote succes. De bijzonder fraaie Renovo-dochter Aunita (uit Unita keur preferent prestatie (Oriant uit Fanita) schitterde in handen van Lammert Vinke op de Nationale Tuigpaardendag en de UTV en werd in 1987 onder andere Nederlands kampioen eenspannen fokmerries. In dat jaar werd ze ook nog reserve-kampioen bij de keurmerries. Diverse andere keuringssuccessen volgden maar het echte succes op de concoursvelden bleef enigszins achterwege.

Het geloof in de eigen stam is er echter altijd gebleven en met het gebruik van moderne, prestatiehengsten heeft Joop van Wessel kans gezien om sportpaarden af te leveren. Met de nieuwe eeuw, in 2000, kwamen nieuwe successen: De zwarte Palermo (Balmoral uit Laronita ster (Farao x Pygmalion x Renovo x Gloriant uit Fanita) werd in 2000 kampioen tijdens de hengstenkeuring in Den Bosch maar stierf te vroeg om zich daadwerkelijk in het verrichtingsonderzoek te bewijzen.

De voor het verrichtingsonderzoek aangewezen Sunlight (Manno uit Ianita keur sport (Unitas x Renovo x Oriant uit Fanita) werd helaas niet afgeleverd in Ermelo zodat een goedgekeurde hengst uit de Fanita-lijn nog ontbreekt in het succesverhaal. Gelukkig liet Sunlight wel zijn talenten zien op de concoursvelden en begon zijn carrière met het winnen van de prestigieuze nieuwelingenklasse in Utrecht, als vierjarige won hij de competitie enkelspannen en werd hij kampioen van de vierjarige tuigpaarden. Ook dit jaar is hij in handen van Cees Embregts van Stal Schep bezig aan een indrukwekkend seizoen.

Met de keuze voor prestatiehengsten werd het exterieur echter zeker niet uit het oog verloren. Het beste bewijs is natuurlijk de koningin van de stal Taunita (Manno uit Kaunita keur (Renovo x Renovo x Oriant uit Fanita). Ze werd dit jaar en vorig jaar kampioen van de CK Gelderland en nationaal kampioen. Daarnaast werd dit jaar nadrukkelijk voor de sport gekozen en in handen van Henk Hammers spreekt de fraaie merrie een hartig woordje mee op de nationale concoursen. Overigens is aan de bloedopbouw van Taunita te zien dat ook het experiment niet geschuwd werd, moeder Kaunita is namelijk rechtstreeks op stempelhengst Renovo ingeteeld.

Ook Sianita (Fabricius uit Mianita ster (Heineke x Unitas x Renovo x Oriant uit Fanita) dienen we hier te noemen. Ze werd dit jaar vierde in de Nationale Merriekeuring bij de keurmerries en vorig jaar was ze de topper van alle Ibop-merries met 87,5 punten.

Er is dit jaar dus gekozen voor een fokker waarvan de fokkerijsuccessen de afgelopen paar jaar steeds nadrukkelijker op de voorgrond zijn gekomen. Een fokker die echter ook anderen de kans geeft om met zijn merriemateriaal een fokkerij op te zetten. Inmiddels komen we namelijk nazaten van de verschillende lijnen afstammend van Fanita tegen bij een groot aantal fokkers.

Joop van Wessel is een fokker die zich werkelijk stort in de fokkerij met af en toe een grote mond maar een bijzonder klein hart. Het enthousiasme en de vasthoudendheid zit diepgeworteld en inmiddels zien we dat ook al weer terug bij de volgende generatie Van Wessel.

Tot slot kunnen we memoreren dat Joop van Wessel als jurylid in de keuringsbaan en op de concoursvelden, maar ook als gedreven voorzitter van onder andere de Fokdag in Nijkerk mee bouwt aan de tuigpaardfokkerij.
(KWPN 2004)