Fanita

Stammoeder Fanita keur/preferent

Agio x Aganita v. Palfrenier-Graaf van Wittenstein

Geboortedatum: 1964

Momenteel fokken we met circa 5 tuigpaard- en 10 rijpaardmerries. Al deze rij- en tuigpaarden gaan terug op deze stammoeder Fanita.

In 1961 werd haar moeder Aganita gekocht van Dries Achter de Molen uit Oosterwolde door Henk van Wessel Sr. die gecharmeerd was van de merrie nadat ze 2e was geworden in het Kampioenschap tweejarige voor de dresseerkar op de Fokdag in Oldebroek.

De merrie werd gedekt, en in 1964 werd de Agio-dochter Fanita geboren. Fanita was tot op hoge leeftijd naast fokmerrie ook gebruikersmerrie op Stal Fanita Hoeve. Uit haar is zowel de rij– als de tuigpaarden tak ontstaan. De stal is dan ook naar haar vernoemd

Ontstaan rijpaardentak
In 1981 moest Fanita gedekt worden met Renovo op het station van Frans Koeman. Maar Renovo dekte slecht dus het feest ging niet door. Er moest een keuze gemaakt worden uit een andere hengst. Er werd besloten om dan maar de hengst Saluut te gebruiken, en dat lukte. In 1982 werd een merrieveulen geboren en dat was Aganita. Uit haar is zowel de dressuur- als springpaardentak ontstaan.

Nakomelingen